De dambordsjaal van Tony’s moeder

Read this article in English
Lisez cet article en français

Mensen denken vaak dat breien typisch iets is dat je in de winter doet. Maar als je die nieuwe trui wil dragen zo gauw de dagen kouder worden, moet je’m natuurlijk wel klaar hebben aan het eind van de zomer. Deze zomer vroeg mijn vriend Tony aan zijn mama om voor hem een sjaal te breien in Bio Merinos van Schoppel. Het patroon is super simpel, het resultaat subliem.

Tony’s mama gebruikte 4 bollen Schoppel Bio Merinos, Tony koos voor Mosterd omdat hij dat zo’n mooie kleur vindt. Bio Merinos is een gecertificeerd biologisch breigaren van 95% lichtjes vervilte merinowol en 5% linnen. Voor deze sjaal gebruik je best naalden van 3,5 mm. Zelf zou ik zeker mijn addi rondbreinaalden van 60 cm gebruiken, maar je kan dit project uiteraard gewoon breien met je eigen favoriete naalden.

Tony’s mama heeft 54 steken opgezet. Daarmee maak je een sjaal van ongeveer 24 cm breed. Ze heeft eerst vier rijen recht gebreid om dan over te schakelen naar een dambordpatroon met vierkantjes van 10 steken breed en 14 rijen hoog. Voor de eerste rij heeft ze eerst 2 steken recht gebreid voor de zelfkant, dan 10 steken recht, 10 averecht, 10 recht, 10 averecht, 10 recht, en dan nog 2 steken recht voor de zelfkant. Ze heeft haar werk omgedraaid voorde volgende rij en 2 steken recht gebreid voor de zelfkant, de volgende 50 steken zoals ze op de naald liggen (10 averecht, 10 recht, 10 averecht, 10 recht en 10 averecht) en dan nog eens 2 steken recht voor de zelfkant. Deze twee rijen heeft ze nog 6 keer herhaald. Dan heeft ze het patroon omgekeerd: 2 steken recht voor de zelfkant, dan 10 averecht, 10 recht, 10 averecht, 10 recht, 10 averecht, en nog eens 2 recht voor de zelfkant. Voor de volgende rij 2 steken recht voor de zelfkant, 10 recht, 10 averecht, 10 recht, 10 averecht, 10 recht en nog eens 2 recht voor de zelfkant. Ook deze twee rijen heeft ze nog 6 keer herhaald. Dit patroon is ze blijven herhalen tot haar vierde bol bijna op was. Ze is geëindigd met opnieuw 4 rijen recht gebreide steken, en ze heeft haar werk afgekant. Tony’s sjaal is bijna 2,50 m lang!

Checkered Scarf WetblockingDit soort project moet je nat opspannen als je je vierkantjes graag écht vierkant wil. Je moet de sjaal dus nat maken en hem vastpinnen om hem in de juiste vorm te dwingen. Je hoeft helemaal geen speciaal opspanmatje te gaan kopen enkel voor dit project: een jogamatje of iets gelijkaardigs werkt perfect (je weet al dat wij graag werken met de matjes van Heid de Frenay)! In dit patroon kan je je speldjes gemakkelijk gelijk verdelen: elk vierkantje moet ongeveer 4,5 op 4,5 cm zijn.

Deze sjaal is een project in ieders bereik: recht, averacht, opzetten en afkanten, meer is het niet. Je moet natuurlijk een beetje tellen, maar niet teveel, en je hebt een hoeveelheid tijd en geduld nodig die recht evenredig is aan je breisnelheid.

Als je liever met iets anders werkt dan Bio Merinos, kan je ook kiezen voor Bio Balance van BC Garn (de helft biokatoen en de helft biowol), Cheeky Merino Joy van Rosy Green Wool (100% superfijne merino in felle kleuren, machinewasbaar) of Bio Love van Rosários4 (100% biokatoen).

Het schema voor dit patroon ziet er ongeveer zo uit:

Checkered Scarf

Je vindt het schema hier in PDF formaat: Dambordjsaal.

3 thoughts on “De dambordsjaal van Tony’s moeder

    1. Frank Ribbens Post author

      Dus heb ik het niet goed beschreven? Je maakt eerst een rij vierkantjes recht-averecht-recht-averecht-recht, dat zijn 14 naalden. In de vijftiende naald moet je wisselen, want dan zijn je vierkantjes averecht-recht-averecht-recht-averecht. Duidelijker?

      Like

      Reply
      1. marleen

        Ja nu snap ik het. Maar dat leek me zo logisch dat je ze laat verspringen dat ik niet verwacht had dat je dat bedoelde.Ik zou dat vanzelf gedaan hebben.

        Like

Leave a comment