Ballen breien

Ik wilde ballen breien. Kerstballen bedoel ik dan, en ik wou dat doen met mijn eigen Mergelland garen. De beroemde Arne and Carlos hebben er een boek over geschreven. Ik heb het boek gekocht en het patroon uitgeprobeerd met rondbreinaalden van 4 mm. Arne en Carlos hebben duidelijk andere garens gebruikt, dus de bal die ik uiteindelijk heb gemaakt paste meer bij een XXL kerstboom.

IMG_7924 (2)

De afmetingen van het patroon aanpassen is niet moeilijk, maar ik was niet erg blij met het esthetische effect van de meerderingen en minderingen. Ik heb dan maar wat geëxperimenteerd zonder er echt over na te denken, dus nu heb ik een hele serie verschillende ballen. Elke bal heeft z’n eigen probleem: gaten waardoor de vulling naar buiten komt, slecht gebalanceerde meerderingen en minderingen waardoor beide zijden van de bal er anders uitzien, meerderingen en minderingen die je bijna niet ziet of die net veel te hard opvallen.

IMG_7921 (2)

Dat vroeg om een meer systematische benadering. Op hoeveel verschillende manieren kan je een bal breien? Welke is de meest geschikte in welke situatie? Aan welk type meerderingen en minderingen geef ik de voorkeur? Hoe combineer ik ze?

En dan hebben we het alleen maar over ballen in jersey! Zie je dat kleine ribbelrandje op de grijze bal? Hoe voorkom ik dat die cirkels vierkant worden door het meerderen en minderen? Niet te zien op de foto: ik heb kabels geprobeerd … Wat een ramp! Ik heb ze meteen weer uitgetrokken!

Al het denken en uitproberen heeft wat meer tijd gekost dan ik dacht. Laten we duidelijk zijn, de kerstballen zullen er niet meer zijn voor Kerstmis 2017. Voordat ik het allemaal netjes op een rij heb, zal het hoog tijd zijn om aan de kerstballen van 2018 te beginnen!

Wilt je meer weten? Kijk dan alvast uit naar de volgende berichten op deze blog …..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s